Nova krila potrebna JAT-u

Bez autora
Mar 31 2010

Veliki dugovi JAT-a, zastarela flota i velika konkurencija, koju je doneo Sporazum otvorenom nebu, doprineli su je da nacionalni avioprevoznik postane neatraktivan potencijalnim stranim kupcima. Stari ugovor "Jat ervejza" i "Erbasa", vredan 580 milona dolara, koji predviđa kupovinu osam aviona, dodatno otežava situaciju. Ugovor mora da se promeni u korist potreba JAT-a. Od uslova "Erbasa" zavisi da li će se sporazum iz 1998. godine realizovati. Depozit od 23,5 milona dolara, JAT je već otplatio državi, što je dobar miraz budućem strateškom partneru. Ukoliko Srbija uspe da pronađe strateškog partnera, koji će obnoviti tu flotu i dati pravo mesto JAT-u unutar te kompanije, a to ne može biti bez uslova održavanja određenih regionalnih linija koje daju određenu prednost, Srbija će morati da razgovara o alternativnim putanjama za obnovu flote.

Nova krila potrebna JAT-uStari ugovor "Jat ervejza" i "Erbasa", vredan 580 milona dolara, o kupovini osam aviona, dodatno otežava situaciju u nacionalnoj aviokompaniji.

U Vladi kažu da nije u interesu Srbije da JAT pregovara samo sa "Turkiš erlajnzom".

Veliki dugovi JAT-a, zastarela flota i velika konkurencija, koju je doneo Sporazum otvorenom nebu, doprineli su je da nacionalni avioprevoznik postane neatraktivan potencijalnim stranim kupcima.

Stari ugovor "Jat ervejza" i "Erbasa", vredan 580 milona dolara, koji predviđa kupovinu osam aviona, dodatno otežava situaciju. Ugovor mora da se promeni u korist potreba JAT-a, kažu u Vladi, i dodaju da od uslova "Erbasa" zavisi da li će se sporazum iz 1998. godine realizovati.

Depozit od 23,5 milona dolara, JAT je već otplatio državi, što je dobar miraz budućem strateškom partneru.

"Ukoliko Srbija uspe da pronađe strateškog partnera, koji će obnoviti tu flotu i dati pravo mesto JAT-u unutar te kompanije, a to ne može biti bez uslova održavanja određenih regionalnih linija koje daju određenu prednost, Srbija će morati da razgovara o alternativnim putanjama za obnovu flote", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

U JAT-u kažu da se trenutno pregovara samo sa "Turkiš erlajnzom". Direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović navodi da je turska kompanija još nije stupila u kontakt sa Vladom i da će Vlada kao vlasnik kapitala o tome odlučiti, ali da za to, kako kaže, nije "sazrelo vreme".

Radovanović je rekao da su preliminarni pregovori u toku, tj. upoznavanje potencijalnog strateškog partnera sa onim šta treba da kupi.

Dodatnu zabunu pri izboru strateškog partnera unela je najava da bi dugove JAT-a mogla da preuzme država. Reč je o oko 180 miliona evra kumuliranog duga koji bi trebalo da pokriju poreski obveznici. Cena je previsoka, smatraju stručnjaci, koji predlažu osnivanje nove aviokompanije.

"To je onda procena, ili ćemo imati takvu kompaniju na takav način sa takvom cenom ili će JAT morati u stečaj", rekao je analitičar Milan Kovačević.

U međuvremenu, JAT u saradnji sa DDOR-om Novi Sad, putnicima koji imaju povratnu kartu od utorka poklanja zdravstveno osiguranje za boravak do 30 dana u zemljama EU. Polisa pokriva troškove do 5.000 evra.

To je pokušaj da se konkuriše "lou kost" kompanijama, čije su cene karata na letovima za Madrid i Barselonu, ove sezone, iznose samo 89 evra, sa svim taksama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik